Frytownice gastronomiczne – jak wybrać idealne do restauracji i nie tylko

Frytownice gastronomiczne – jak wybrać idealne do restauracji i nie tylko

Potrawy smażone na głębokim oleju to stały element menu w wielu restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych. Dużą popularnością cieszą się na przykład złociste i chrupiące frytki, mięsa w panierce, ale także warzywa czy owoce morza. Aby każde z tych dań smakowało wybornie, potrzebny jest nam dobry olej, a także odpowiedni sprzęt do smażenia na głębokim oleju. Frytownice gastronomiczne – bo o nich mowa – stanowią niezbędne wyposażenie wszędzie tam, gdzie chcemy przyrządzać smaczne potrawy w krótkim czasie. 

Na rynku znajdziemy wiele modeli frytownic gastronomicznych. Różnią się one między sobą pojemnością, mocą, a także szeregiem dodatkowych funkcji, jak wbudowany kranik bądź wyjmowany pojemnik na olej. W poniższym artykule podpowiadamy, jak wybrać idealną frytownicę do restauracji oraz innego lokalu gastronomicznego. Sprawdź koniecznie szczegóły. 

Frytownice gastronomiczne – na co zwrócić uwagę?

Kiedy planujemy zakup frytownicy gastronomicznej, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które pomogą nam wybrać model najlepiej dopasowany do naszych potrzeb, a także specyfiki lokalu. Bardzo ważne jest to, aby nasze urządzenie było łatwe w obsłudze i posiadało dostatecznie duży kosz, w którym będziemy mogli smażyć większe ilości potraw dla gości. Bardzo dobrym rozwiązaniem są na przykład frytownice z wyjmowanym pojemnikiem na olej. Są to bardzo praktyczne sprzęty, bowiem szybko i łatwo możemy wymienić w nich olej na nowy. Jak wiadomo – wszystkie dania powinny zawsze smakować idealnie, zatem sukcesywna wymiana tłuszczu będzie tutaj bardzo ważna. 

Nie bez znaczenia pozostaje także wielkość urządzenia. Frytownica powinna być odpowiednio dopasowana do wielkości kuchni. Nie może zajmować zbyt wiele miejsca na blacie, jeżeli przestrzeń do pracy jest mocno ograniczona. Jeśli jednak miejsca jest pod dostatkiem, śmiało możemy się zdecydować na frytownice dwukomorowe, w których przyrządzamy posiłki jeszcze szybciej. 

Kluczowe parametry frytownic gastronomicznych 

Mówiąc o kluczowych parametrach frytownic gastronomicznych, przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na moc. Powinna być ona na tyle duża, aby wytrzymać intensywną pracę w lokalu. Kolejna sprawa to pojemność. Tutaj do wyboru mamy bardzo szeroki wachlarz możliwości. Pierwsza sprawa to wybór między frytownicami gastronomicznymi z jedną lub dwiema komorami. Jeżeli chodzi o pojemność – do dyspozycji mamy urządzenia o pojemności od 4 do nawet 8 litrów. 

Warto także zwrócić uwagę na to, aby frytownice gastronomiczne posiadały kosze z wygodnymi uchwytami, które będą pewnie leżeć w dłoni podczas wyciągania potraw. To bardzo ważne dla zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa. Bogaty wybór frytownic do gastronomii można znaleźć na stronie sklepu Termosy.com.pl: https://termosy.com.pl/Frytownice-c646

Zimna strefa

Profesjonalne frytownice gastronomiczne powinny być wyposażone w tzw. zimną strefę. To przestrzeń, w której zbierają się resztki z panierki lub kawałki produktów i nie są one narażone na przypalanie. Olej w tym miejscu jest chłodniejszy, dlatego resztki nie przypalają się, a tym samym nie wydzielają przykrego zapachu, który może źle wpłynąć na smak potraw.